Feeling blue

För ett litet tag sedan deltog Li i en cyanotypeworkshop i Fotogalleriet Formats mörkrumslokaler vid Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Li som är utbildad i mörkrumsteknik blev så peppad på metoden att vi kommer att börja arbeta med cyanotypebilder under våren. Vår screenverkstad kommer snart att vara klar och uv-ljus används till båda processerna så det passar fint! Vill man gå en workshop så håll koll på Formats hemsida. Det kommer säkert fler tillfällen.

 

Vad vi gillar med processen är att den är både enkel att arbeta med samt lämnar mycket utrymme för att experimentera. Till exempel kan man arbeta med olika toningar. 

Enkelt förklarat bestryker du ett bra papper med en kemisk blandning och låter det torka. Sedan lägger du ditt negativ ovanpå och belyser med en uv-lampa.

Efter belysningen sköljer du pappret i ett vattenbad och bilden kommer fram. Det är en mycket vacker process. 

Efter det går det att till exempel köra bilden i andra sorters bad som gör bilden mer blå eller tonar den. Det som är svårast är egentligen att göra ett bra negativ men med lite träning så sitter det säkert. 

Lite fler bilder på resutlatet.

Kolla gärna in Anna Atkins en av de första fotograferna och som jobbade med att utveckla metoden och hennes fantastiska bok Photographs of British Algae: Cyanotype Impressions
 

BEAST Studio