Portfolio — Grafisk design

På BEAST Studio står vi för en grafisk formgivning som är genomtänkt och ansvarsfull. Rak och ärlig i sin kommunikation med finesser inbakade på sina ställen men utan att böja sig för rådande trender. Vi bär med oss intresse och kunskap från områden som genus, sociologi, musik och DIY-kultur in i vårt arbete där processen är lika viktig som resultatet. Se nedan för ett par exempel av projekt vi arbetat med.

Artikel 14

Tidningsdesign, layout, informationsgrafik

Artikel 14 är vårt hjärtebarn. Den är Sveriges enda tidning om flykting- och asylfrågor och ges ut av FARR, Flyktinggruppernas Riksråd.

2013 gjorde vi en ny design åt tidningen. Målet var att tidningen skulle bli mer engagerande och utåtriktad både genom sitt innehåll men även genom sin form. Vi ville skapa nya visuella möten och representera tidningens ämne med ett nytt bildspråk som frångick det uppenbara och där fokus låg på människorna bakom rubrikerna samt utmanade   maktstrukturer i invanda representationer av flyktingar.

Formatet ändrades från A4-storlek till 170 × 240 mm för att göra den mer hanterbar och lätt att bära med sig men även för att förstärka känslan av magasin samt understryka tyngden i tidningens innehåll. Tidningen fick tjockare papper för både inlaga och omslag samt tog vi in en PMS-färg, vilken byts ut från nummer till nummer. PMS-färgen är genomgående i hela tidningen för att få innehållet att bli mer visuellt slående. Typsnitten vi använder i tidningen är Salome för rubriker, Goudy Old Style för brödtext och Dakota för ingresser, bildtexter, sidnummer och faktarutor.

Efter re-designen av tidningen har Li fortsatt som art director och vi producerar varje nummer, med allt från layout av artiklar till illustrationer och informationsgrafik. Till varje nummer så engageras även en illustratör, konstnär eller dylikt för att göra illustrationer till artiklarna i temadelen, vilken ska kännas som en tidning i tidningen, sammanhållen av ämnet och det visuella språket. Li letar ständigt efter oväntade samarbeten och har bland annat jobbat med illustratörer som kommer från klubbscenen, spelbranschen samt smyckeskonstnärer. 


Ekot – "Folkvett"

Skivomslag, layout, logo, bildredigering

Omslag till punkbandet Ekots första vinyl-EP, Folkvett. Bandet kom in med en lågupplöst bild som vi gjorde om till en grynig orange-svart duplexbild. På baksidan har bilden vänts upp och ned och zoomats in mot en mörk del av bilden för att få en levande bakgrund som hänger ihop med framsidan.

Lyssna på Spotify.


Lindblom & Lindblom – "Sturm und Drang"

Skivomslag, layout, bildredigering

Grafiskt material till det digitala släppet av Lindblom & Lindbloms album Sturm und Drang och dess tillhörande singlar. Temat i bilderna som knyter samman albumet med singlarna är elektroniskt och maskinellt skrot. På albumet syns ett utsnitt av ett foto av en sönderslagen tv-apparat, vilket kommer igen i videon till låten Durmstrang, som vi också har producerat, i form av en animation. Fler singlar och videor kommer att produceras till projektet under våren 2015.

Lyssna på Spotify.


Teleskärm – "Atlanten"

Kassettomslag, layout, bildredigering

Kassettomslag till Teleskärms första singel Atlanten, utgiven på Ljudkassett. Omslaget visar bandets logga satt lodrätt mot vad som vid första anblick tycks vara en abstrakt bild. När omslaget vecklas ut blir det tydligt att den gula bakgrundsbilden är ett rastrerat foto av bandet i duplexfärg med två nyanser av gult, ovanpå vilken text och kontaktinformation är satt i en svart, fet Futura. Designat i samarbete med Rickard Lindblom.

Ett fåtal ex av kassetten finns kvar att köpa på: ljudkassett.bandcamp.com


European Media Partner

Tidningsdesign, layout

Vi utvecklade den grafiska formen för det då nystartade företaget European Media Partner, vars verksamhet är att producera tematidningar som går som bilagor med dagstidningar, till exempel Sydsvenskan och Göteborgs-Posten.

Vi utgick ifrån att skapa en sober form som skulle lyfta fram innehållet, bland annat genom att låta bilderna tillföra färg till uppslagen och hålla resten av formelementen i gråskala.

Typsnitten som användes var Knockout för rubriker och faktarutor, Chronicle för brödtext och Chronicle Display till underrubriker och tidningshuvud. Vi producerade de första sex tidningarna och har sedan dess lämnat över uppgiften till andra formgivare.


Mathilda Spjuth 

Grafisk profil, logotyp

Till kostymdesignern Mathilda Spjuth tog vi fram en grafisk profil och logotyp som skulle spegla hennes mångfacetterade kreativitet och de olika delarna av hennes karriär som kostymdesigner, kostymskapare och stylist. Utifrån den grafiska profilen skapade vi en portfolio och en hemsida där Mathilda Spjuth kan visa upp sitt arbete för nya uppdragsgivare. 


The Crossover Universe

Informationsgrafik, connectogram, grafisk design, layout, poster

Posterversion av informationsgrafiken The Crossover Universe, vilken kartlägger kopplingar mellan tv-serier som delar verklighet genom crossovers, delade karaktärer och liknande. Dess fysiska form är inspirerad av ihopvikbara kartor och fullt utvikt mäter postern 24 × 36 tum och har connectogrammet på ena sidan med de förklarande texterna på andra sidan.

Läs gärna mer under rubriken Illustration och grafik.