Portfolio — Illustration och grafik

Precis som när vi arbetar med grafisk formgivning strävar vi efter att skapa illustrationer och grafik som är genomtänkt och ansvarsfull. Vår brokiga bakgrund från olika områden som genus, sociologi, musik och DIY-kultur tar vi med oss in i vårt arbete och ger oss en fördjupad förståelse när det gäller bildspråk och det innehållet det förmedlar. Vår utmaning är att få mottagaren att vända och vrida på sina invanda föreställningar och få nya perspektiv. Det är här lekfullheten, utforskandet och skaparglädjen tar sin kraft! 

Artikel 14

Artikel 14 är Sveriges enda tidning om flykting- och asylfrågor och ges ut av FARR, Flyktinggruppernas Riksråd. Vi arbetar aktivt med tidningens form och gör även illustrationer och grafik till varje nummer. Läs mer om vårt arbete med Artikel 14 här. Att arbeta med tidningsillustrationer och grafik är alltid en rolig utmaning. Med en tidning som Artikel 14 som har kort produktionstid och liten budget gäller det att skapa en snabb och kreativ process utan att tumma på kvaliteten. Nedan ser ni ett par exempel på illustrationer och grafik från tidningen. 


Gröna knogar

Grafisk profil till podcasten Gröna knogar som handlar om stadsodling. Målet var att undvika det givna gällande färg och uttryck. Vi skapade därför en mjuk form som står i kontrast till podcastens lite hårdare namn Gröna knogar. Istället för färgen grönt som vanligtvis får representera miljö och odling valde vi istället att använda rött som i naturen varnar för eller signalerar fara. Detta för att understryka poddens ambition att utmana givna normer angående konsumtion i samhället.   


The Crossover Universe

En övning i informationsgrafik och datavisualisering för att illustrera hur fenomenet crossovers skapar en verklighet där en stor mängd tv-serier och deras karaktärer samexisterar. Grafiken är baserad på research gjord av Thom Holbrook på Poobala.com där en lång rad olika universum identifierats, varav den största sammanhängande gruppen legat till grund för mitt arbete.

Diagrammet är i formen av ett connectogram, som traditionellt används för att visualisera kopplingar mellan olika delar av hjärnan. Linjerna är färgkodade för att differentiera mellan olika grader av crossovers och alla kopplingar beskrivs i textform under grafiken, som också följer färgkodningen.

The Crossover Universe kan beskådas i full storlek på visual.ly/crossover-universe

En fysisk posterversion finns också av grafiken och kan ses i Grafisk design-delen av vår portfolio.


Övrigt

Här nedan är ett urval av övriga illustrationer som representerar vårt arbete.