Portfolio — Tryckeriet

På BEAST Studio är det inte varje dag som vi skickar iväg något att digitaltryckas i 10 000 identiska exemplar. Vi är mer intresserade av mindre upplagor och metoder som innefattar ett element av chans och där små, men ack så intressanta, variationer kan uppstå på trycksaker som är inbjudande att känna, lukta och titta närmare på. Våra Risographmaskiner går varma, men det händer också att vi använder oss av handtrycksmetoder som linoleumsnitt eller screentryck. Här följer en rad exempel på trycksaker vi har färdigställt den senaste tiden, allt ifrån konstnärliga posters till sobra visitkort och flera andra saker där emellan.

Zines, böcker och tidningar

Zine för Östra Grevie Folkhögskola

Grafisk design och Visuell kommunikation-klassen vid Östra Grevie Folkhögskola utanför Malmö åkte till Berlin där varje student skapade ett uppslag. Vi risotryckte den 40-sidiga inlagan i Medium Blue i en upplaga om 100 exemplar, och klassen screentryckte omslagen i vit färg mot blå kartong.

Ett kul och givande samarbete där vi arbetade fram formen tillsammans med gruppen. Från början var det klart att de var intresserade av att trycka med Riso, så innan deras resa gick vi igenom allt från hur tekniken fungerar och saker som kan vara bra att tänka på till vilket papper och färg som skulle användas. Utefter detta skapade de sedan sina tryckoriginal, varpå vi tryckte när de kom tillbaka till Sverige.


Zine med Krets, Plan B och Koen Taselaar & Wouter Venema

Som en del av utställningen For The Record, vilken organiserades av Malmöbaserade Galleri Krets och Nederländska Plan B, höll vi en workshop tillsammans med konstnärerna Koen Taselaar och Wouter Venema.

Under workshopen fick deltagarna fritt skapa abstrakta verk med valfri metod som sedan parades ihop med en annan deltagares verk och trycktes ovanpå varandra i olika färger. Varje uppslag (utom mittuppslaget) blev således en kombination av fyra personers arbete.


Woodpecker Letters #1

På uppdrag av Woodpecker Projects tog vi fram en trycksak uppdelad i flera olika element med konstverk av Johan Furåker, texter utvalda/författade av Henrik Arnstad, Maj Hasager, Oskar K, Johan Furåker, Lisbeth Bonde och Göran Hägg och formgiven av Joakim Larsson.

Trycksaken Woodpecker Letters #1 fungerar som en sammanfattning av utställningen/uppläsningen på Galleri Ping-Pong i Malmö, januari–februari 2014. Den är förpackad som ett brev i ett kuvert, då en viktig del av vernissagen var att en rad brev på temat fascism lästes upp av textförfattarna. I kuvertet finns ett förord på ett A5-ark, fyra posters med ett konstverk av Johan Furåker på ena sidan och vardera breven på andra sidan, samt ett åttasidigt häfte. Konstverken är från början oljemålningar i färg vilka vi har tryckt upp som Risographprints monokromt i Medium Blue. Allt är tryckt med Risograph på Munken Pure 130 gsm.

Stora delar av paketet trycktes, veks ihop och sattes ihop av oss på plats under vernissagens gång för att ge besökaren insyn i processen där orden som lästes upp på plats förevigades i tryckt form.


Seriezine för Marie Dahlén

The Flow Theory är ett fanzine av Marie Dahlén, illustratör, serietecknare, konstnär och designer verksam under namnet Maerklig design. Fanzinet är ett 16-sidigt svart risotryck på Munken Pure 130 gsm för inlagan och 200 gsm för omslaget.  


Posters

Låt oss trycka dina posters! Risographtryck ger dig möjligheten att trycka mindre upplagor med riktigt bläck för en rimlig summa (större upplagor är visserligen fullt möjligt det med). Risographen är snabb, miljömärkt, tar format upp till A3 och trycker i hög upplösning vilket gör att fina detaljer verkligen kommer fram. Här är ett par exempel på posters vi blivit anlitade att trycka.

Gaashud

Johan Lundgren som driver matbloggen Gaashud ville trycka en upplaga posters. Den ursprungliga illustrationen av Brian Morgante är en svart linjeteckning på vilken vi har lagt ett rött lager över timglaset. En spännande illusion av djup skapas där den icke ifyllda pelaren går över det röda glaset.

Postern finns till salu i Gaashuds webbshop.


Emelie Schill

En serie om tre posters av serietecknaren och illustratören Emelie Schill tryckt på Munken Pure 130 gsm i svart och blått, respektive endast svart.


Skiv- och kassettomslag

Musik är något som ligger oss varmt om hjärtat, liksom förpackningsdesign. Extra kul är det alltså där de två möts – i design av skivomslag. Det är ju något speciellt när musiken kompletteras av en fysisk artefakt som ger hela upplevelsen en taktil dimension. Vi har haft turen att få samarbeta med ett gäng hängivna och likasinnade musiker, band och skivbolag i en rad projekt.

Hur vill ni presentera er musik? Vi är gärna med er under hela processen och bollar idéer för lösningar som går bortom standard-jewel case. Vi trycker gärna med Risograph, screen eller lämnar iväg för andra metoder. Hör av er till beast@beaststudio.se

MAJA JOHANSSON

CD-omslag för Maja Johansson, vikt och limmat för hand. Maja kom in med ett original som var handtryckt med stämpel på omslaget och målat i akvarell på inlaykortet för tryck i Risographen. Vi scannade in allt, separerade färgerna till olika lager och tryckte med den finaste rasterinställningen för att ta tillvara toningarna i akvarellmålningen.

Omslaget är Bright Red och Medium Blue på Munken Pure 200 gsm, och inlaykortet är Medium Blue och Black på Munken Pure 130 gsm.


SOLANDER – "MONOCHROMATIC MEMORIES"

Till Solanders tredje album Monochromatic Memories ville designbyrån Skogen ta fasta på både skivans titel och Risographens uttryck genom att trycka gamla foton monokromt.

Till skivomslaget så tryckte vi varje individuellt färglager för sig, vilka sedan sattes samman och trycktes med offset. Det är ju så att Risographen trycker i max A3-storlek, vilket gör att ett tolv tum stort skivomslag blir för stort. Men här har vi lyckats hitta ett sätt att ta tillvara kvaliteterna i Risotryck ändå.

Layout, produktion & foton: Skogen Grafisk Form


LINDBLOM & LINDBLOM – "STURM UND DRANG"

Limiterat kassettomslag till Lindblom & Lindbloms debutalbum och bildmaterial till det digitala släppet samt dess tillhörande singlar.

Det digitala släppet och kassetten har tagits fram samtidigt och influerat varandra. På framsidan av kassetten är ett kvadratiskt hål genom vilket en del av en bild på en sönderslagen tv-apparat syns, vilken återfinns på det digitala omslaget. För att få lite variation och spänning formaten emellan så är den delen som syns genom "hålet" på den digitala versionen det som är bortklippt från kassetten.

Kassetten finns till salu på: lindblomlindblom.bandcamp.com


HUNDHUVET – "NERE UNDER" & "HUNDHUVET EP"

CD-omslag till indiepopbandet Hundhuvet. Målet var att göra mycket med liten budget. Nere under har en utskriven klisterlapp satt på båda sidor av det vita kartongfodralet med titlar och annan viktig information. Det är satt så att det går över och stänger till öppningen för skivan, vilket tvingar lyssnaren att engagera sig med den fysiska artefakten på ett mer grundligt vis när den vill höra skivan för första gången. 

Hundhuvet EP har en klisterlapp satt på samma vis, men även ett linoleumsnitt av bandets logga handtryckt på framsidan av den vita kartongen och en bit av klisterlappen.


Visitkort, flyers & folders

Med Risograph är det enkelt att trycka ut många exemplar på kort tid. Ett smart alternativ för att trycka upp flyers eller folders om särskilda events eller som presentationer av företag eller liknande. Ett unikt visitkort där det syns att lite extra omtanke har lagts är ett bra sätt att sticka ut och samtidigt kommunicera något mer om ens personlighet.

ROBE GARDEN / ROBERT PETTERSSON

Dubbelsidigt visitkort för serietecknaren och illustratören Robert Pettersson. Risographtryck är mycket väl lämpat för tryck av serier och den typen av illustrationer, med de starka färger som bläcket ger vid 100 % täckning och möjligheten att rastrera ljusare toner i olika tätheter och därmed leka med förhållandet mellan förgrund och bakgrund, jämför de tjocka röda ränderna och hudtonerna i ansiktet. Det röda lagret är tryckt i det grövsta rasterläget, vilket har gett de starka och grafiska prickarna som utgör ansiktsfärgerna.


JENNY NORDBERG

Visitkort och korrespondenskort till industridesignern Jenny Nordberg. Svart Risobläck på Munken Pure 200 gsm samt två nyanser av Lana Papier 160 gsm teckningspapper.


GAASHUD / JOHAN LUNDGREN

Visitkort till matkreatören Johan Lundgren och hans blogg Gaashud. Visitkorten knyter an till postrarna vi tryckte till honom vid samma tillfälle, i och med att samma illustration återfinns på baksidan, men uppdelad i fjärdedelar som ett pussel. Texten på framsidan är satt i Caslon och utformad för att passa ihop med uttrycket på baksidan.

Illustration av Brian Morgante.


SUNSHINE SOCIALIST CINEMA

Inför sommaren 2014 tryckte vi programflyers för Sunshine Socialist Cinema, en solcellsdriven utomhusbio för diskussionsväckande film med visningar i nordvästra Skåne och Stockholm. Risographtryck Bright Red och Black på Munken Pure 200 gsm, A5-storlek.


Screentryck

The Crystal Game

Imri Sandström och Jakob Eklund hade sedan länge haft idén till brädspelet The Crystal Game. För att kunna framställa en första handgjord upplaga anlitade de oss för att screentrycka brickorna till spelet. Brickorna är tryckta på svart pannå med den vita pappersfärgen T-print Graphic.

Spelet har ännu inte något bestämt releasedatum, men vi uppmanar samtliga att hålla ögonen på det.